jueves, 28 de abril de 2011

8.Tipus d'habitatge

Els esquimals viuen normalment en iglús, que es construeixen per a protegir-se de les baixes temperatures a les que estàn exposats durant tot l’any. És necessari que estiguin aïllades del vent. Les construeixen parcialment sota terra perquè estiguin millor protegides.

Tot i amb aquestes proteccions, el fred podria entrar cada vegada que algú obrís la porta per entrar a la casa. Per això, a les cases esquimals s’entra per un túnel molt llarg que està construït sota del nivell de la casa, per no deixar escapar l’aire calent de l’interior. L’espai del túnel s’aprofita per emmagatzemar carn congelada i utensilis de caça.

Dins de l’habitatge, l’escalfor es manté cremant oli de foca i de balena. Aquest oli es crema en llànties que a més ajuden a il·luminar i serveixen per cuinar. Per això en les cases esquimals hi ha una temperatura agradable. Les pesades vestimentes d’hivern queden guardades en el túnel. Tota la família viu en una sola habitació, en una plataforma coberta de pells de caribú i altres animals.

Quan arriba l’estiu la temperatura s’eleva i la neu es fon. En aquests mesos càlids els esquimals no necessiten cases tan abrigadores i prefereixen viure en tendes fetes de pell de foca, anomenades tupiq en inuit, les que poden muntar i desmuntar en molt poc temps, mentre siguin a prop dels animals que cacen. O també viuen en cases fetes de fusta.







No hay comentarios:

Publicar un comentario