viernes, 22 de abril de 2011

4. Vestimenta dels esquimals

Els esquimals no van a comprar  roba a cap tenda ni a cap centre comercial, sinó que les peces de vestir que porten són fabricades per ells mateixos.


Els esquimals porten roba d’abric degut al clima que és molt fred. Ells s’elaboren la seva vestimenta mitjançant les pells d’animals del seu entorn, alguns materials que utilitzen  poden ser de: balena, foca, caribú, ós polar, cérvols, guineus, llops, aus, esquirols i conills.


Com també les utilitzen per a fer les tendes de campanya, anomenades tupiq, per a fer mantes per protegir-se del fred…


El material més utilitzat per a la confecció dels vestits ha sigut sempre el cuir de caribú, més càlid, lleuger i flexible que la pell de foca, quan no hi havia es reemplaçava amb pell d’ós.


Els vestits d’esquimal es tallaven i confeccionaven segons patrons diferents per a homes i dones. Les dones són les encarregades de confeccionar-les mascant les pells amb les seves dents i curtint-les i impermeabilitzant-les amb banys de la seva pròpia orina.  També, les cosien les dones amb agulles fetes d’ossos d’animals i amb bris de tendons i les remataven amb vorells formant franges de colors. A més a més, també confeccionaven vestits impermeables amb pell d’intestí de foca.


De les balenes i les foques utilitzaven els intestins per a què el fred no calés ni la neu ni l’aigua. Els esquimals portaven cenyits al cos dues casaques: una amb el pèl de les pells endins i una altra amb el pèl per fora. L’inferior amb mànigues i caputxa disposats de manera que no podien treure’ls per altra part del cos sinó pel cap. Sota les casaques portaven calçotets de cuir que passaven dels genolls, i dels genolls a baix portaven botes fortes que als peus s’unien amb les sabates. A l’hivern, es calçaven sabates triples o quàdruples sense que perdessin lleugeresa. 

Les diferents peces de roba dels esquimals i el material que utilitzen per a confeccionar-les són les següents:

      -L’abric, que s’anomena parka, aqtigi en inuit, i que està fet de pell de caribú. Els pèls de la caputxa són de guineu.
          -Un atigik és una parka feta de plomes d’oca. 
     -Els guants, akgaak, també es confeccionen amb la pell del caribú.
      -    - Els pantalons, garliik, que són de pell d’ós.
     -Les botes, kamik, són de pell de foca, ja que dura molt de temps, és càlid i no fa mal quan es mulla.
     -Les ulleres, immuit, són d’ivori dels ullals de les morses o de fusta. Aquestes són necessàries pels dies en els quals els raigs de sol incideixen en el blanc de la neu i del gel, reflectint-se la llum i brillant, aquest fet es mol molest per als ulls dels esquimals.

    L’anorak o parka, s’elabora d’una manera similar pels pobles de l’Àrtic des d’Europa a través d’Àsia i América, incloent als inuit. La campana d’un amauti (de les dones parka, amautiit plural) es realitza tradicionalment més gran per permetre a la mare portar  un bebè a l’esquena i així protegir-lo de forts vents.
    Els estils varien de regió a regió, de la forma de la campana a la longitud de les cues. Les botes poden tenir diferents dissenys per a homes i dones.

    Una dada important és que peces de roba com l’anorak i la parka, s’han popularitzat en tot el món per la seva eficàcia contra el fred i el seu pràctic disseny.  Aquesta ha sigut adaptada pels esquiadors i altres persones que passen molt de temps en el fred.


    3 comentarios:

    1. Molt bona pàgina, llàstima que no sigui molt visitada o això he vist. També crec que els esquimals són un tema poc freqüent en situacions normals. Però crec que doneu una molt bona explicació.
      Sergi R

      ResponderEliminar
    2. Es molt interessant però jo buscaven el nom de totes les peces de roba

      ResponderEliminar